CHIROMAR CHIRALITATE MOLECULARA: DETERMINAREA EXCESULUI ENANTIOMERIC
SI A CONFIGURATIEI ABSOLUTE PRIN SPECTROSCOPIE DE
REZONANTA MAGNETICA NUCLEARA (RMN)
SI APLICATII LA COMPUSI BIOACTIVI SI INTERMEDIARI DE SINTEZA FINA
 
Romana      English

Informatii despre proiect

Proiectul se incadreaza in aria tematica Stiinte de baza, dar prin rezultatele sale va aduce beneficii si in ceea ce priveste Imbunatatirea prevenirii imbolnavirilor si utilizarea mai buna a medicamentelor in sensul ca largirea cunostintelor in domeniul chiralitatii si punerea la punct a unor metode rapide de determinare a excesului enantiomeric si a configuratiei absolute prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) vor imbunatati controlul medicamentelor chirale.

Se cunoaste faptul ca majoritatea compusilor bioactivi sunt chirali si ca activitatea biologica a celor doi enantiomeri poate fi extrem de diferita, desi toate celelalte caracteristici fizice (cu exceptia comportarii in lumina polarizata) sunt identice. Dezvoltarea de medicamente enantiomeric pure a devenit o provocare pentru industria farmaceutica moderna si pentru fabricarea acestora este foarte importanta verificarea puritatii enantiomerice si a configuratiei absolute a intermediarilor. Metoda rezonantei magnetice nucleare reprezinta o alternativa moderna si rapida pentru analiza stereochimica.

Proiectul isi propune utilizarea unor noi auxiliari chirali pentru determinari de exces enantiomeric si punerea la punct a unor experimente pentru determinari de configuratie absoluta la sintoni chirali originali pe baza analizei spectrale RMN.

Proiectul isi propune sa disemineze ideea importantei pe care analiza configurationala o joaca in dezvoltarea productiei de compusi bioactivi si necesitatea introducerii unui modul educational de analiza configurationala la nivel post-universitar

Proiect finantat in cadrul Programul de Cercetare de Excelenta – www.mct-excelenta.ro

     © 2006 Centrul de Chimie Organica "Costin D. Nenitescu"         www.cco.ro/chiromar